Dvig verzije TLS za on-line sistem in zamenjava strežniškega digitalnega potrdila


Datum objave: 27.01.2023 14:51:21Spoštovani,

27. 12. 2022 smo vas obvestili o načrtovanem dvigu verzije TLS protokola v on-line sistemu. S tem v zvezi smo vam priporočili, da do 13. januarja 2022 preverite delovanje vaših aplikacij, ki uporabljajo sistem on-line v testnem okolju, kjer je bila ta nastavitev že spremenjena. Če zdravstvena aplikacija uporablja zelo zastarelo različico programske knjižnice IHIS2 (starejšo od verzije 4.0.0.0.), dostop do on-line sistema ne bo deloval. Dostop tudi ne bo deloval na računalnikih z operacijskim sistemom XP.

V produkcijskem okolju bomo spremembo uvedli v sredo, 1. 2. 2022 zvečer. Sočasno bomo namestili tudi novo strežniško digitalno potrdilo, ki ga je izdal GeoTrust RSA CA 2018. Zaradi novega strežniškega digitalnega potrdila na računalnikih pri izvajalcih zdravstvenih storitev predvidoma niso potrebne kake nastavitve, ker so v operacijskih sistemih Windows digitalna potrdila tega izdajatelja privzeto smatrana kot vredna zaupanja.

Če na podlagi zgoraj omenjenega sporočila niste preverili delovanje vaše aplikacije, priporočamo da to naredite v naslednjih dneh in po potrebi distribuirate vašo aplikacijo z novejšo različico IHIS2. Priporočamo uporabo zadnje različice.

Za izvajalce zdravstvenih storitev smo informacijo o tej spremembi objavili na naši spletni strani kot novico na www.zzzs.si in kot obvestilo na https://www.zzzs.si/zzzs-api/on-line/delovanje-on-line/

Lepo pozdravljeni!